Vaše příběhy

Můj kamarád koktá

„V soso-v sobotu hrají f-f f klubu Jaři!“

Takto nás častuje informacemi Tomáš, náš kamarád, o kulturním dění v našem městě.

Tom je milý sedmadvacetiletý kluk, co si užívá života, ve většině případů mu nechybí dobrá nálada, tedy pokud jej druhý den nečeká např. pracovní pohovor, z čehož má, díky reálné hrozbě zakoktání se už ve dveřích při představování, sebevědomí jaksepatří v háji. Tomáš se vyskytuje na každé akci, kde se něco zajímavého děje, čímž naší partě zaručuje vždy fajn zábavu a při jeho kulturním povědomí se nikdo z nás nemusí zdržovat lovením informací po internetu, kam by se tak dalo večer zajít na dobrou muziku, divadlo atp.

Koktání a zadrhávání v řeči, což mi na sebe Tom prozradil, jej prý trápí už od dob raného dětství. Většinou pozorujeme zhoršení v situacích, kdy je nervózní, napjatý, stresuje se, musí řešit zapeklitý problém, nebo chce prostě jen někomu něco rychle říct.

Tomášovo dětství proběhlo z části v době, kdy nebylo zvykem se těmito „nepatrnými“ problémy hlouběji zabývat, natož pak běhat s koktavým dítětem po doktorech. Čím déle ale člověk s tímto handicapem žije a v podstatě si na něj zvykne, tím je pak náročnější se jej dokonale zbavit.

Tom se před necelým půl rokem rozhodl situaci řešit a začal navštěvovat logopeda. Dochází pravidelně na terapie a trénuje i ve svém volném čase. Musím uznat, že už začínají být nějaké ty první vlaštovky vidět. Tom díky zažitému cvičení ví, na co konkrétně se má v prekérních situacích nejvíce soustředit a čemu se má naopak nonšalantně vyhnout.

Všichni Toma v jeho píli maximálně podporujeme a upřímně mu přejeme, aby se tohoto nepříjemného břemene zbavil co nejdříve. Věřím, že mu úspěšná léčba pomůže dosáhnout zdravého sebevědomí, čímž pak jeho inteligentní a vnímavá osobnost směle vynikne nad všedností okolního davu.

Comments for this post are closed.

Sluchová vada, byl to šok!

Klárka byla už od narození to nejhodnější miminko. Skoro neplakala, jen spinkala nebo se spokojeně usmívala. Proto …

Můj kamarád koktá

„V soso-v sobotu hrají f-f f klubu Jaři!“ Takto nás častuje informacemi Tomáš, náš kamarád, o kulturním dění …

Náš syn dlouho nemluvil

Můj syn Marek začal navštěvovat soukromou mateřskou školu. S mluvením na tom nebyl nijak valně, ale počítala jsem …